PRAKTIK CONSULTING - ASIGURARI BRASOV

Ce este un broker de asigurare?

Brokerul este un consultant autorizat care promoveaza produsele mai multor asiguratori. Brokerul de asigurari este un specialist in ceea ce priveste piata asigurarilor, iar serviciile acestuia se adreseaza atat persoanelor juridice, cat si celor fizice.
Deoarece pe piata exista multe societati de asigurare si produsele de asigurare sunt foarte multe, oferta se diversifica in mod continuu, atunci brokerul vine in sprijinul clientilor, cu o analiza clara, customizand produsul perfect pentru nevoile lor.
Acesta ar putea fi privit drept un intermediar, dar este in mod clar mai mult decat atat, este un specialist. Cunoscand foarte bine particularitatile pietei, oferta de produse, contextul pietei, tehnica de derulare a asigurarilor, brokerul poate oferi pentru clientii sai cea mai buna solutie dintr-o multitudine de optiuni care pentru un novice nu par a se diferentia prea mult.

“Oferim consultanta si cele mai bune solutii tehnice si costuri corecte, in urma negocieriilor cu asiguratorii nostri.”

Ce este asigurarea?

Asigurarile nu sunt o moda a ultimelor decenii, nici macar un produs al revolutiei industriale; in realitate, ele sunt la fel de vechi ca si banii, pentru ca, odata cu aparitia banilor, au aparut si riscurile.
Putem spune, intr-un fel, ca asigurarea a aparut odata cu aparitia societatii umane. Avem cunostinta de doua tipuri de economii care au caracterizat societatea de-a lungul timpului: economiile de schimb (realizate cu elemente corespunzatoare: piete de schimb, bani, instrumente financiare diverse) si economiile naturale, in lipsa acestor elemente,acestea datand din timpuri mult mai vechi decat primele. Intr-o astfel de economie naturala, putem privi conceptul de asigurare ca pe o forma de ajutorare intre indivizii din societate.
De exemplu, daca o casa sufera un incendiu devastator, membrii comunitatii respective vor ajuta impreuna la reconstruirea casei; altfel, nu vor primi nici ei ajutor in viitor. Acest tip de asigurare a suprevietuit pana in zilele noastre in regiunile in care economiile de schimb moderne nu au patruns decat superficial (de exemplu in unele tari de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice).

Ce este asigurarea de viata?


Asigurarea de viata este o metoda de a oferi siguranta financiara unui individ sau familiei sale. Polita de asigurare de viata poate acoperi cheltuieli survenite in urma unor evenimente neprevazute cum ar fi accidente, boli sau chiar deces. Dar exista si asigurari de viata care ofera sprijin financiar precum pensii sau rente.
Motive pentru achizitionarea unei polite de asigurare pot fi numeroase si asta datorita naturii bunurilor ce sunt asigurate, rezultatele fiind palpabile si masurabile. Prin urmare, multi se gandesc la protectia bunurilor din proprietate, conservarea investitiilor, protectia afacerii, compensatii financiare in cazul spitalizarii, protectia medicala pe timpul calatoriilor si multe altele, insa putini se gandesc la importanta unei asigurari in caz de deces.
Tipurile de asigurare de viata sunt urmatoarele:
Asigurarea de viata pe termen prestabilit, limitat. Este cea mai ieftina si simpla forma de asigurare. Este ieftina pentru ca acopera un singur risc: cel de deces. Beneficiarul primeste suma asigurata daca asiguratul decedeaza in perioada valabilitatii contractului. Daca asiguratul este in viata la expirarea contractului, asiguratorul este exonerat de orice obligatie. Astfel, aceasta asigurare nu ofera posibilitatea economisirii. Prima de asigurare se plateste periodic de catre asigurat, iar in cazul producerii riscului asigurat beneficiarul primeste suma asigurata.
Asigurarea de viata pe termen limitat. Si prin aceasta se asigura un singur risc: cel de deces. Diferenta consta in faptul ca primele de asigurare se platesc pana la varsta de pensionare si daca asiguratul implineste varsta precizata va primi suma asigurata.
Asigurarea mixta. Este cea mai atractiva forma de asigurare de viata pentru ca ofera pe de o parte protectie financiara, dar si posibilitatea de a economisi. Prin aceasta se acopera atat riscul de deces, cat si cel de supravietuire. In cazul in care asiguratul decedeaza inaintea expirarii politei, beneficiarul primeste suma asigurata, iar in cazul in care asiguratul supravietuieste, acestuia i se va plati suma asigurata. Polita se incheie pe o durata prestabilita cu conditia ca asiguratul sa nu depaseasca o anumita varsta la expirarea contractului (de regula 75 de ani).
Asigurarea de tip student. Se incheie pe o perioada prestabilita (de cel putin 8-10 ani). Asiguratul se obliga la plata primelor pana la inceperea studiilor beneficiarului, prime din care se vor creea fonduri pentru perioada de studiu. Suma asigurata se va plati sub forma de rente sau integral la inceputul studiilor. Daca beneficiarul decedeaza in perioada platii rentelor suma va fi incasata de catre asigurat. Daca decesul beneficiarului are loc in perioada de plata a primelor asigurarea se transforma in asigurare mixta de viata pentru asigurat.
Asigurarea de tip zestre. Diferenta fata de asigurarea de tip student consta in faptul ca suma asigurata se va acorda tinerilor dupa casatorie sau la o anumita varsta si suma asigurata se va primi integral. In cazul decesului asiguratului, beneficiarul va primi suma asigurata la momentul stabilit in contract, iar daca beneficiarul decedeaza asigurarea devine una mixta pentru asigurat.
Asigurarea de ipoteca. Ea este solicitata in cele mai multe cazuri de catre banci pentru acoperirea creditelor necesare pentru cumpararea unui teren sau a unei locuinte.
Renta viagera. In functie de plata indemnizatiei exista doua tipuri de rente: renta cu rata fixa si renta viagera. In cazul rentei cu rata fixa indemnizatia se plateste indiferent daca asiguratul este sau nu in viata. In cazul rentei viagere, asiguratul, sau daca asigurarea se face pentru mai multe persoane, cel putin unul dintre asigurati trebuie sa fie in viata. Renta se acorda in general trimestrial.

Aparitia asigurarilor in adevaratul sens al cuvantului


Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, cresterea importantei Londrei ca si centru comercial a dus, de asemenea, la aparitia unei cereri reale pentru asigurare (mai precis de asigurare maritima).
La finalul anilor 1680, Edward LLOYD a deschis o cafenea care nu peste mult timp a devenit cel mai popular local printre proprietarii de nave, negutatori si capitanii de nave, si, automat, o importanta sursa de informatii in domeniu. Acesta era locul principal de intalnire dintre partile care doreau sa-si asigure navele si cele care erau dispuse sa subscrie riscurile aferente.
Astazi, LLOYD’s of London reprezinta, ca structura, liderul pietei de asigurari maritime si alte tipuri specializate, insa activitatea este destul de diferita fata de segmentul asigurarilor mai comune. Henry Ford spunea:
"New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor...
fara asigurari, n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa lucreze la o asemenea inaltime, riscand sa faca un plonjon mortal si sa-si lase familia in mizerie; fara asigurari, nici un capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de cladiri, pe care un singur muc de tigara le-ar putea transforma in scrum; fara asigurari, nimeni nu ar circula cu automobilul pe strazi. Chiar cu un Ford, un bun sofer este constient de faptul ca in fiecare clipa risca sa dea peste un pieton."

Istoria asigurarilor in Romania


1744 – Este fondata prima societate de asigurari din Romania, Casa de incendiu, la Brasov.
1829 – Odata cu Tratatul de la Adrianopol, comerciantii romani obtin dreptul de a desfasura activitati de comert pe Dunare. Acest lucru a reprezentat o oportunitate considerabila pentru societatile private de asigurari care s-au dezvoltat pe segmentul politelor de asigurare de transport.
1871 – A fost infiintata prima societate de asigurari prin inalt Decret Domnesc, societatea de asigurari DACIA, care avea la vremea respectiva un capital social de 3 milioane de lei.
Anul 1906 marcheaza diversificarea societatilor de asigurari, prin infiintarea companiei AGRICOLA, specializata pe asigurarile agricole, care avea rolul de a sustine dezvoltarea segmentului agrar din acea perioada.
In 1942 apare prima institutie de stat specializata in reglementarea asigurarilor — Regia Autonoma a Asigurarilor de Stat si care practica toate tipurile de asigurari, detinand monopolul in ceea ce privea asigurarea bunurilor de stat.
Dupa 1948 toate societatile de asigurari au trecut in proprietatea statului, sub denumirea Sovrom-Asigurare.
In anul 1952 aceasta se transforma in Administratia Asigurarilor de Stat — ADAS, singura societate de asigurari pana in 1990.

Ai nevoie de o Asigurare optima, rapid si la un pret corect?